Dr. Peter D. FOGARTY – The Romanian Way: Articles about an English man’s life in Romania (2011)

Rodica Muşat

(Sursa imaginii: https://www.amazon.com/Romanian-Way-Articles-English-Romania/dp/1461000319)

Cartea conţine scurte povestiri bazate pe  observarea atentă a celor mai variate aspecte ale vieţii în România: icoanele româneşti, maşinile româneşti, căsătoria în România, mâncarea tradiţională, castelele, revoluţia din 1989 şi multe alte secvenţe de viaţă din România.

Punctul forte al cărţii este faptul că toate observaţiile sunt rodul experienţei directe, pornesc de la raportarea practică, în cele mai variate situaţii, la un stil românesc de viaţă. După cum ne împărtăşeşte autorul, în prezentarea propriei cărţi, modul de viaţă descoprit în România este mai fericit şi mai simplu decât cel din perioada anterioară venirii în ţara noastră.

Aşa cum a declarat autorul, cartea nu obligă la o lectură pagină cu pagină, ci poate fi citită alegând la întâmplare unul dintre nenumăratele subiecte. Titlurile sunt incitante, astfel încât ajungi să citeşti, în ordinea dorită, toate capitolele. Prima carte a lui Peter Fogarty cumulează articolele publicate iniţial pe un site Web.

Deşi cartea cuprinde secvenţe decupate din realitatea românească, povestite în mod plastic şi savuros, unele interpretări se pot dovedi uimitoare pentru cititorul român, cheia de interpretare a unor obiceiuri fiind nepotrivită, aşa cum este cazul spovedaniei, despre care autorul scrie în trei pasaje diferite că include plata pentru iertarea păcatelor: “The final annoyances I have with this church is if you make a confession – you must pay the priest to forgive you” – scrie autorul în capitolul Lucruri uimitoare despre România.

Comentariile acide nu lipsesc, de pildă “sistemul bancar românesc este un fel de glumă, orice îţi este necesar, trebuie plătit”, iar Biserica Ortodoxă a fost calificată de autor drept “cel mai corupt loc unde poţi merge în România.”

Perspectiva unui mod românesc de viaţă, observat cu atenţie şi descris de un autor care provine din sudul Angliei, din Hampshire, este foarte interesantă pentru cititorul român, care are ocazia, citind această carte, să descopere percepţia unui străin care dezvăluie ce anume l-a cucerit, ce l-a uimit, ce l-a nemulţumit în România, un feedback complex care ne poate întregi propria imagine despre ţara noastră.

În continuare voi prezenta traducerea realizată de mine a unui extras din Introducerea cărţii scrise de Dr. Peter D. FOGARTY, The Romanian Way: Articles about an English man’s life in Romania.

“În planurile mele de călătorie nu m-am gândit niciodată la România. Am avut o casă frumoasă şi un serviciu bun în suburbiile liniştite din Hampshire.

Într-o zi am întîlnit o profesoară care abia se întorsese după câţiva ani petrecuţi în străinătate. Mi-a spus că aş putea să lucrez şi eu în străinătate pentru a-mi dezvolta cariera şi ar fi o experienţă care mi-ar schimba viaţa. În aceeaşi după-amiază am aplicat pentru câteva job-uri în alte ţări şi fără să mă uit înainte de a face saltul, am găsit un job în România.

Profesoara nu ar fi putut să-şi dea seama cât de adevărate au fost cuvintele ei…

Iată-ma aici de 8 ani, trăiesc în România, viaţa mea a fost completată de o soţie româncă şi familia ei extinsă, un fiu, un apartament în oraş şi două locuri dărăpănate la ţară. Această carte este alcătuită dintr-o serie de articole pe care le-am scris pentru un site Web, despre viaţa mea din România. Aceasta este prima mea carte amplă: Modul românesc de viaţă. Sper să vă facă plăcere la fel de mult cât mi-a plăcut mie să scriu!”

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s